Myopie controle


 

Wat is Myopie?

Bijziendheid, ook wel myopie genoemd, is een afwijking van het oog waarbij een minbril nodig is om scherp te zien. Dit komt doordat de oogbol aan de achterkant te lang is. We kunnen de dingen om ons heen zien doordat het licht dat erop schijnt, wordt teruggekaatst en in onze ogen terecht komt. 

Het is mogelijk om het brandpunt van de lichtstralen weer op het netvlies te laten vallen, zodat het beeld weer scherp wordt. Dat kan met een bril of contactlenzen, maar ook met een implantlens met min-sterkte of door een lasercorrectie aan de buitenste laag van het oog, het hoornvlies.

Myopie is niet altijd onschuldig. Bij sterke myopie, met een brilsterkte van -6 of hoger, kan de oogaslengte zo lang worden dat dit in de loop van het leven tot oogziekten leidt. Eén op de drie mensen met hoge myopie zullen uiteindelijk slechtziend worden. Het is dus erg belangrijk om dit te voorkomen.

Behandeling - Myopiecontrole

De laatste jaren is steeds duidelijker geworden wanneer en hoe toenemende myopie behandeld moet worden bij kinderen. Mogelijk zijn combinaties van behandelingen nog effectiever. Hiernaar doet het ErasmusMC uitgebreid onderzoek naar. 

Bij een kind dat risico loopt om op volwassen leeftijd hoog myoop te worden, is het noodzakelijk om  de ontwikkeling van myopie af te remmen. Dat kan om te beginnen met de 20-20-2 regel, maar er zijn er ook andere maatregelen. 

Wat niet werkt:

  • ondercorrectie van myopie 
  • harde contactlenzen 
  • bifocale en multifocale brillen 

Wat wel werkt: 

  • nachtlenzen
  • bi- of multifocale zachte contactlenzen
  • atropine oogdruppels

Wat kinderen en jongeren zelf kunnen doen

Ben je bijziend, of is de kans groot dat je dat wordt? Hou je dan aan de 20-20-2 regel:

  • Richt na 20 minuten dichtbijwerk je blik tenminste 20 seconden op een punt in de verte
  • Spendeer tenminste 2 uur per dag buiten in het daglicht.

Aan je genen kan je niet zoveel veranderen, maar gelukkig blijkt uit onderzoek dat je met je leefstijl het erfelijke risico op myopie flink kunt beïnvloeden. Voor kinderen van wie beide ouders myoop zijn, is het extra belangrijk om de 20-20-2 regel goed na te leven.

Als uw kind myopie aan het ontwikkelen is, vraagt u zich wellicht af of er iets meer gedaan kan worden tegen het toenemen van de brilsterkte dan alleen het volgen van lifestyle adviezen. Jarenlang hebben onderzoekers gezocht naar een behandeling. Het ontwikkeling van hoge myopie kan ik de toekomst schadelijk zijn voor het oog. 

Deze korte test helpt je om het risico van bijziendheid voor jouw kind in kaart te brengen en biedt advies om bijziendheid, of de progressie ervan, zoveel mogelijk te voorkomen. Klik hier voor de test.

Bron: www.myopie.nl

Website door Forwart sitemap