Keratoconus

Aandoening

Keratoconus is een aandoening aan het hoornvlies die zorgt voor een toenemende verdunning en het steiler worden van het hoornvlies. Het hoorvlies bepaalt het grootste deel van de sterkte van het oog, een verandering van vorm heeft dus grootte invloed op de sterkte. Het zien kan hierdoor sterk en snel veranderen, dit is met een contactlens goed te behandelen/corrigeren.

Vormen

keratoconusKeratoconus komt in veel vormen voor, met allemaal een ander verloop en eindstadium. Deze afwijking is zeker bij aanvang moeilijk vast te stellen. Over hoe een keratoconus ontstaat en welke factoren een rol spelen bij het verloop van de aandoening, is tot op heden weinig bekend.

Verloop

De eerste symptomen van keratoconus worden meestal rond de puberteit ontdekt, bij een gemiddelde leeftijd van ongeveer 15 jaar. Bij veel mensen is er sprake van keratoconus in beide ogen, vaak is het wel zo dat het ene oog sterker een keratoconus ontwikkeld dan het andere.

Behandeling

De behandeling van keratoconus richt zich voornamelijk op het verbeteren van het zicht. Beginnende keratoconus is te corrigeren met een bril of een contactlens. Naarmate het hoornvliesoppervlak onregelmatiger wordt geeft een vormstabiele contactlens het beste resultaat. Bij een gevorderde keratoconus biedt een scleralens vaak uitkomst. Dat is een heel grote vormstabiele contactlens.
 

Website door Forwart sitemap