Acanthamoeba

Ooginfecties door de waterparasiet Acanthamoeba komen praktisch alleen voor bij dragers van contactlenzen. Britse oogartsen hebben nu vastgesteld dat die ernstige infecties veel vaker opduiken in gebieden met hard water. Volgens hen wordt er dus nog altijd tegen advies in, kraanwater gebruikt om lenzen of lenshouders schoon te maken.

In Nederland loopt jaarlijks naar schatting één op de 4000 lenzendragers een ooginfectie op, slechts in een enkel geval door Acanthamoeba. Bij een gezonde traanlaag en een goed hoornvlies is er niets aan de hand; maar bij een kleine beschadiging van het hoornvlies krijgt een bacterie of een amoebe de kans om binnen te dringen. Zelfs dan loopt een lenzendrager geen ooginfectie op als hij zijn lenzen spoelt met kraanwater, mits hij ze daarna maar verder behandelt met lenzenvloeistof.

De hoeveelheid bacteriën of parasieten in het Nederlandse kraanwater is erg klein en hierdoor ook een kleine kans op infectie. Dat wordt anders als iemand de lenshouder acanthamoeba_keratitisvult met kraanwater, vooral als het doosje ook nog vervuild is. Tijdens het staan kunnen de bacteriën en amoeben zich vermeerderen. Als je zo'n vervuilde lens op een beschadigd oog zet, is de kans op infectie groot. Een goede hygiëne bij de lenshouder is daarom essentieel: goed schoonhouden en met enige regelmaat een nieuwe houder.

Opvallend waren de regionale verschillen: in het zuiden van Engeland was het risico ongeveer negen keer zo groot als in het midden en het noorden. Hoe harder het water, hoe groter de kans op infectie.

Website door Forwart sitemap