Hoe werken nachtlenzen?

Overdag scherp zien, zonder lenzen of een bril? Het kan met behulp van nachtlenzen. Tijdens je slaap corrigeren de lenzen jouw ogen, waardoor je overdag geen bril of lenzen hoeft te dragen. Hoe werken de lenzen en in welke situaties kies je voor nachtlenzen? Niet voor iedereen zijn nachtlenzen namelijk dé oplossing.

De werking van een nachtlens

Nachtlenzen draag je als je slaapt. Terwijl je slaapt corrigeren de lenzen je ogen zodat je overdag scherp kunt zien. Met een ‘gewone’ lens zou je last kunnen krijgen van bijvoorbeeld droge ogen, maar bij deze lenzen niet.

De lenzen staan niet direct in contact met het hoorvlies van je oog. De druk op het traanvocht zorgt er namelijk voor dat jouw hoorvlies platter wordt. Na het aanmeten van de nachtlenzen kun je meestal na 1 week dragen volledig scherp zien. Daarna heeft de lens gemiddeld 6 uur per nacht nodig om je oog te corrigeren.

Nachtlenzen geschikt voor jou?

Veel mensen vinden contactlenzen praktischer dan een bril. Toch hebben ze ook nadelen. Heb jij regelmatig last van geïrriteerde, droge of ontstoken ogen? Dan zijn nachtlenzen misschien dé oplossing. Zeker als je veel sport, achter de computer zit, of last hebt van hooikoorts! 

Toch zijn nachtlenzen niet voor iedereen geschikt. Nachtlenzen corrigeren namelijk alleen min-sterktes tot een sterkte van -4,50. Mensen met een grotere afwijking dan -4,50 komen dus niet in aanmerking voor het dragen van nachtlenzen. Ook zul je met regelmaat de lenzen ’s nachts moeten dragen. Een keer je lenzen ’s nachts vergeten is geen probleem. Maar vergeet je ze met enige regelmaat, dan zie je niet scherp meer.

Nachtlenzen stabiliseren het oog

Het dragen van nachtlenzen heeft een positief effect op kinderen die steeds bijziender worden. Deze lenzen kunnen de achteruitgang van het oog met 30 tot 50 procent verminderen. Met een bril is deze ontwikkeling van het oog niet te verminderen.

Geschikt voor jou?

Voldoe je aan de eerder genoemde criteria voor het dragen van nachtlenzen? Dan kan een specialist van Van Essen Optiek verder beoordelen of je nachtlenzen kunt dragen. Een afspraak maak je eenvoudig online via www.vanessenoptiek.nl of telefonisch via 0478 51 2567. 

 


Naar het blog

Website door Forwart sitemap