De zonnebril: een must voor kinderen


Kinderen zijn nóg kwetsbaarder voor veel licht en uv-straling dan volwassenen. De ooglens van een kind is helderder dan die van een volwassene, waardoor UV dieper in het oog doordringt. Zonder goede bescherming kan te veel zonlicht leiden tot permanente oogschade.

‘Dat UV-straling schadelijk is voor de huid, weten de meeste mensen wel,’ zegt optometrist Johan van Essen. ‘Dat hetzelfde geldt voor ogen, is helaas nauwelijks bekend. De schade valt je niet meteen op, maar op latere leeftijd kan dit het verschil betekenen tussen goed blijven zien of slechtziend worden. Zonder goede bescherming kan UV-straling permanente oogschade veroorzaken.’ 

 

Voor kinderen erg belangrijk

VE_ZonnebrilKids

Een goede zonnebril is juist voor kinderen belangrijk, aldus Van Essen. ‘Want hoe jonger het kind, hoe kwetsbaarder de ogen. Vooral met baby’s is het oppassen geblazen. Hun gezicht dient te allen tijde in de schaduw te blijven en bescherm hun ogen met een goede zonnebril en een hoedje met een brede rand.’ Met name in de zomer tussen 11 en 15 uur is een zonnebril onmisbaar. Dat geldt zelfs op een bewolkte dag, want grofweg de helft van alle UV-straling komt door de bewolking heen.

Goede zonnebril

Volgens Johan van Essen voldoet een goede zonnebril aan de volgende kenmerken:

* Een goede zonnebril geeft 100% UV-bescherming. Veel budgetaanbieders gebruiken stickertjes (100% UV of UV400), maar deze zijn vaak onbetrouwbaar.

* De kleur van de glazen heeft geen effect op de UV-bescherming. Ook de donkerte van de glazen zegt niets over de bescherming.

* Een goede zonnebril beschermt tegen verblinding. Dat wordt aangegeven door een CE-markering, maar ook deze is helaas vaak onbetrouwbaar.

* De glazen en het montuur moeten goed passen: groot genoeg om te voorkomen dat het UV-licht de ogen via de boven-, onder- of zijkant bereikt.

* De glazen moeten optisch zuiver zijn ofwel vrij van vertekeningen.

* Specifiek bij kinderen moeten de glazen van onbreekbaar polycarbonaat zijn. De glazen moeten door en door gekleurd zijn, zodat ze ook bij krassen maximaal beschermen.


Naar het blog

Website door Forwart sitemap